«محمدرضا بهرامی» شب گذشته (سه شنبه) در نشستی در ایران گفت: اهمیت کشورهای همسایه ایران اصولاً در چارچوب سیاست خارجی حایز توجه بوده اما در شرایط تحریم دوچندان میشود و باید همه توان خود را به کار گرفته و مراقب باشیم.
وی با اشاره به اهمیت منافع متقابل ۲ کشور افزود: اگر میخواهیم کار به خوبی پیش برود بخصوص در حوزه اقتصاد نباید یک طرفه نگاه کنیم چرا که پایداری نخواهیم داشت.
وی اظهار داشت: ایران اولین شریک صادرات به افغانستان بوده و این در حالی است که سالهای گذشته کشورهای دیگری در منطقه شریک اول صادراتی افغانستان بودند و اکنون این نشان میدهد که سهم ما از بازار افغانستان خوب است.
وی با بیان اینکه افغانستان چهارمین شریک صادرات به ایران است گفت: رقابت بین ایران و امارات در صادرات به افغانستان نزدیک است لذا به توجه و دقت بیشتری برای نگهداشتن سهم صادراتی نیاز داریم.
بهرامی با اشاره به بازارچههای مرزی گفت: در صحبتی که امروز با استاندار خراسان جنوبی داشتیم پنجره جدیدی در این خصوص باز شد که به صورت تلفنی با رئیس گمرگ افغانستان مطرح شده و امیدواریم بتوانیم این مسئله را دنبال کنیم.
وی اضافه کرد: طرف افغان با بازارچههای مرزی مخالف بوده و دلیل عمده آن حقوق و عوارض گمرگی است.
سفیر ایران با بیان اینکه ایجاد صرافی در مرز ایران و افغانستان نیز دنبال میشود گفت: برپایی نمایشگاه [کالاهای ایرانی] در مزار شریف نیز کار بسیار خوبی است که انتظار میرود مکاتبات آن توسط مسئول دفتر نمایندگی وزارت خارجه [ایران] در خراسان جنوبی با سرکنسولگری ایران در مزار شریف انجام شود.
وی برگزاری نمایشگاههای [ارائه کننده محصولات ایرانی در افغانستان] به هر تعداد را اتفاق خوبی دانست و یادآور شد: این فرصت خوبی است که اواخر بهار یا اوایل تابستان بتوانیم این نمایشگاه را در مزارشریف برپا کنیم.
بهرامی گفت: هرچه بخش خصوصی [ایران] بتواند در کشور افغانستان حضور فعال تری داشته، مورد استقبال سفارت [ایران] خواهد بود.
وی با اشاره به موضوع صدور ویزای ایران برای مردم افغانستان بیان کرد: در زمینه صدور ویزا به هیچ وجه محدودیت قائل نیستیم و اگر تجاری هستند که به لحاظ ملاحظاتی، ممکن است مشکلاتی داشته باشند، برای تسهیل تردد از تدابیری که در نظر داریم، میتوانند استفاده کنند.
سفیر ایران در کابل در خصوص صدور ویزای رایگان در افغانستان گفت: قبلاً ویزای رایگان در اختیار وزیر امور خارجه بود و ما هم به عنوان روسای نمایندگیها تقاضای سهمیه میکردیم اما طبق قانون این موضوع در اختیار سه وزیر است لذا محدودیتیهایی وجود دارد اما درصدد هستیم این موضوع را حل کنیم.
وی ادامه داد: متعاقب سفر اخیر رئیسجمهوری [ایران] به عراق، ویزای رایگان در این کشور اتفاق افتاد و ما هم در حال بررسی هستیم که آیا این مورد در خصوص ارتباط با افغانستان امکانپذیر هست یا خیر؟
بهرامی با اشاره به مشکل عدم پوشش ریسک صندوق ضمانت صادرات ایران در افغانستان گفت: در افغانستان به یک مرجع نیاز داریم که طرف افغان را تأیید کند اما به عنوان یک موضوع در دستور کار قرار میگیرد.
وی با تأکید بر اینکه ایجاد گذر مرزی [میان ایران و افغانستان] نیز حتماً دنبال میشود، افزود: این قضیه در پاکستان اجرا میشود و به دنبال عملیاتی شدن آن در افغانستان نیز هستیم.
سفیر ایران در افغانستان گفت: برای مشکل صدور ویزا در فراه و خراسان جنوبی نیز راهکارهایی وجود دارد که نمایندگی وزارت خارجه [ایران] حتماً آن را دنبال میکند.
وی با اشاره به یکصدمین سالگرد مناسبات ایران و افغانستان و استقلال سیاست خارجه افغانستان از کشور انگلستان در ماه اسد گفت: درصد هستیم از این فرصت نیز برای تقویت مناسبات [میان ایران و افغانستان] استفاده کنیم.
بهرامی ظرفیتهای ایجاد شده برای دانشجویان افغانستان در بیرجند را خوب ارزیابی کرد و گفت: تصور نمیشد این تعداد دانشجو [از افغانستان] مشغول تحصیل یا ثبت نام شده [در بیرجند] داشته باشیم لذا تسهیل و تخفیف شهریه بخصوص در دورههای کوتاه مدت برای تخصص پزشکان میتواند مورد استقبال قرار گیرد.
وی همچنین با تأکید بر اهمیت جاده در توسعه مناسبات تجاری افزود: بدون جاده نمیشود به فکر توسعه تجارت بود.
سفیر ایران در افغانستان با اشاره به درخواست [مقامات] استان [خراسان جنوبی] مبنی بر راه اندازی پرواز بین بیرجند و افغانستان گفت: از آنجا که پرواز به مسافر نیاز دارد فعلاً بعید است در شرایط فعلی این اتفاق رخ دهد اما اگر «کام ایر» افغانستان تمایلی برای برقراری پرواز داشته باشد، حمایت میکنیم.
وی اضافه کرد: کشت فراسرزمینی در افغانستان نیز موضوع مهمی است که میتواند از طرف ایران دنبال شود و این موضوع پیش از این توسط دولت افغانستان تصویب شده اما به طرحی برای سرمایهگذاری نیاز دارد که انتظار میرود طرح مشخص تهیه تا مطرح شود.
بهرامی بر سرمایهگذاری مشترک در نقطه صفر مرزی برای ورود دام (مواشی) زنده تأکید کرد و گفت: خراسان رضوی در این خصوص با ایجاد کشتارگاه در مرز هرات سرمایهگذاری خوبی انجام دادهاست.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/10720
تگ ها: